Rotumääritelmä
N:o 101
Alkuperämaa: Ranska
FCI:n ryhmä 9: Seura- ja kääpiökoirat (alaryhmä 12)
(Hyväksytty: FCI 6.4.1998, Kennelliitto 18.4.2011)
Käyttötarkoitus: Seura- ja vahtikoira.
Lyhyt historiaosuus: Kaikkien doggityyppisten koirarotujen tapaan, ranskanbulldoggikin polveutuu luultavasti antiikin Rooman valtakunnan Epirus-provinssin molossikoirista (jotka olivat englanninbulldoggin esivanhempia), keskiajan alanoista sekä erikokoisista ranskalaisista mastiffityyppisistä koirista. Nykyinen ranskanbulldoggi syntyi luultavasti 1880-luvulla Pariisin työläiskortteleiden innokkaiden kasvattajien tekemien risteytysten tuloksena.
Tuohon aikaan Pariisin les Halles -alueen kauppahalleissa työskentelevien teurastajien ja ajurien omistamat bulldoggit valloittivat myös yläluokan ja taiteilijat erikoisella ulkonäöllään ja luonteellaan. Niinpä rotu yleistyi nopeasti.
Ensimmäinen rotuyhdistys perustettiin Pariisissa vuonna 1880, ensimmäinen ranskanbulldoggi rekisteröitiin vuonna 1885, ja ensimmäinen rotumääritelmä vahvistettiin vuonna 1898, jolloin myös Ranskan Kennelliitto tunnusti rodun. Tämänrotuinen koira esitettiin ensi kertaa näyttelyssä vuonna 1887.
Rotumääritelmää muutettiin vuosina 1931 – 1932 sekä 1948. H.F.Reant ja R.Triquet ajantasaistivat rotumääritelmän vuonna 1986, jonka FCI hyväksyi vuotta myöhemmin. Ranskan ranskanbulldoggiyhdistys muutti viimeksi rotumääritelmää yhdessä R.Triquet’n kanssa vuonna 1994.
Yleisvaikutelma: Tyypillinen pienikokoinen molossirotu. Pieneen kokoonsa nähden voimakas, lyhytrunkoinen, joka suhteessa tiivis, lyhytkarvainen koira, jolla on lyhyt ja litteä kuono, pystyt korvat ja luonnostaan lyhyt häntä. Koiran tulee vaikuttaa aktiiviselta, älykkäältä ja hyvin lihaksikkaalta sekä tiivisrakenteiselta ja vahvaluustoiselta.
Käyttäytyminen/luonne: Seurallinen, iloinen, leikkisä, reipas ja tarkkaavainen. Erityisen kiintynyt isäntäväkeensä ja lapsiin.
PÄÄ
Erittäin voimakas, leveä ja neliömäinen. Pään nahka muodostaa miltei symmetrisiä poimuja ja ryppyjä. Ranskanbulldoggin päälle on tyypillistä erittäin lyhyt kuono-osa ja lyhyt, leveä kallo.
Kallo-osa:
Kallo:
Leveä, lähes litteä; otsa on hyvin kaareva. Voimakkaat kulmakaaret, joita erottaa silmien välissä erityisen selvä vako, joka ei kuitenkaan saa jatkua otsalle. Niskakyhmy on hyvin vähäinen.
Otsapenger:
Voimakkaasti korostunut.
Kuono-osa:
Kirsu:
Leveä, hyvin lyhyt ja ylöspäin kääntyvä. Sieraimet ovat hyvin avonaiset, symmetriset ja taaksepäin kallellaan. Sierainten asennosta ja ylöspäin kääntyvästä kirsusta huolimatta koiran tulee kyetä hengittämään normaalisti nenän kautta.
Kuono:
Erittäin lyhyt ja leveä (kuonon pituus on noin 1/6 koko pään pituudesta). Kuonon molemmin puolin on symmetriset, ylähuuliin asti ulottuvat poimut.
Huulet:
Paksut, hieman löysät ja mustat. Ylähuuli ja alahuuli kohtaavat leuan keskikohdassa peittäen hampaat, jotka eivät saa koskaan näkyä. Ylähuuli on sivusta katsottuna laskeutuva ja kaareva. Kieli ei saa koskaan näkyä.
Leuat:
Leveät, neliömäiset ja voimakkaat. Alaleuka on leveä ja yläleukaa kohti kaareutuva. Suun ollessa kiinni alaleuan kaareutuminen lieventää alaleuan liian voimakasta esiin työntymistä (alapurenta).
Hampaat:
Alaetuhampaiden kaari on pyöristynyt, eivätkä hampaat saa olla koskaan yläetuhampaiden takana. Leuat eivät saa olla vinot vaakatasoon tai toisiinsa nähden. Ylä- ja alaetuhampaiden etäisyyttä toisistaan ei ole määritelty, mutta tärkeintä on, että huulet peittävät hampaat kokonaan.
Posket:
Poskilihakset ovat hyvin kehittyneet, mutta eivät ulkonevat.
Silmät:
Eloisat ja alas sijoittuneet. Melko kaukana kirsusta ja erityisesti korvista. Tummat, melko isot, pyöreät ja hieman ulkonevat. Koiran katsoessa suoraan eteenpäin silmissä ei saa näkyä valkuaista. Silmäluomet ovat mustat.
Korvat:
Keskikokoiset, tyvestä leveät ja kärjestä pyöreähköt. Korkealle kiinnittyneet, mutta eivät liian lähellä toisiaan. Yhdensuuntaisesti pystyssä. Korva-aukko näkyy edestä katsottuna. Korvien nahka on ohut ja pehmeä.
KAULA
Lyhyt ja hieman kaareva. Ei löysää kaulanahkaa.
RUNKO
Ylälinja:
Kohoaa tasaisesti lanteeseen asti ja kaartuu sen jälkeen voimakkaasti alas häntää kohti, muodostaen lyhyestä lanneosasta johtuvan, rodulle tyypillisesti kaartuvan ylälinjan.
Selkä:
Leveä ja lihaksikas.
Lanne:
Lyhyt ja leveä.
Lantio:
Viisto.
Rintakehä:
Sylinterimäinen, syvä, tynnyrimäinen ja pyöreäkylkinen.
Eturinta:
Leveä.
Vatsa ja kupeet:
Vatsaviiva on ylösvetäytynyt olematta vinttikoiramainen.
HÄNTÄ
Lyhyt, matalalle kiinnittynyt, pakaranmyötäinen, tyvestä paksu, luonnostaan kiertynyt tai mutkainen ja kärkeä kohti kapeneva. Ei saa nousta vaakatason yläpuolelle edes koiran liikkuessa. Myös suhteellisen pitkä (ei yli kintereen ulottuva), kiertynyt ja kapeneva häntä on hyväksyttävä, mutta ei toivottava.
RAAJAT
Eturaajat
Sivulta ja edestä katsottuna yhdensuuntaiset.
Lavat:
Lyhyet ja voimakkaat; kiinteät ja selvästi erottuvat lihakset.
Olkavarret:
Lyhyet.
Kyynärpäät:
Tiiviisti rungonmyötäiset.
Kyynärvarret:
Lyhyet, kaukana toisistaan, suorat ja lihaksikkaat.
Välikämmenet:
Vahvat ja lyhyet.
Etukäpälät:
Pyöreät ja pienet ns. kissankäpälät, jotka ovat tukevasti maassa ja aavistuksen ulospäin kääntyneet. Varpaat ovat tiiviit, kynnet lyhyet, vahvat ja toisistaan selvästi erillään. Päkiät ovat lujat, paksut ja mustat. Juovikkailla koirilla kyn- net ovat mustat. Valkokirjavilla sekä kellanruskeilla kynnet ovat mieluiten tummat, mutta vaaleat sallitaan.
Takaraajat
Voimakkaat, lihaksikkaat ja hieman eturaajoja pitemmät, mistä syystä lanneosa on hieman säkää korkeammalla. Sivulta ja takaa katsottuina raajat ovat symmetriset.
Reidet:
Lihaksikkaat ja kiinteät, mutta eivät liian pyöristyneet.
Kintereet:
Melko matalalla, eivät liian voimakkaasti kulmautuneet eivätkä etenkään liian suorat.
Välijalat:
Vahvat ja lyhyet. Ranskanbulldoggin tulisi syntyä ilman kannuksia.
Takakäpälät: Tiiviit.
Liikkeet: Vapaat. Raajat liikkuvat yhdensuuntaisesti rungon keskiviivan kanssa.
KARVAPEITE
Karva: Lyhyt, tiivis, kiiltävä ja pehmeä.
Väri:
- Yksivärinen, kellanruskea tai juovikas, jossa voi olla pieniä, selvärajaisia valkoisia merkkejä
- Kellanruskea tai juovikas, jossa on keskikokoisia tai suuria valkoisia läiskiä.Kaikki kellanruskean sävyt punaisesta vaalean maitokahvinruskeaan ovat hyväksyttyjä. Kokonaan valkoiset koirat lasketaan kuuluviksi kellanruskeisiin, joilla on isot valkoiset läiskät. Lievät pigmenttipuutokset päässä voidaan poikkeuksellisesti hyväksyä erittäin kauniilla yksilöillä, mikäli niillä on hyvin tumma kirsu sekä hyvin tummat silmät ja silmäluomet.
KOKO JA PAINO
Paino: 8 – 14 kg. Hyvässä kunnossa olevan bulldoggin koko ja paino ovat oikeassa suhteessa toisiinsa.
VIRHEET
Kaikki poikkeamat edellä mainituista kohdista luetaan virheiksi suhteutettuna virheen vakavuuteen ja sen vaikutukseen koiran terveyteen ja hyvinvointiin.
- ahtaat sieraimet ja jatkuva rohiseva hengitys
- huulet, jotka jättävät etuhampaat näkyviin
- puutteellinen huulipigmentti
- vaaleat silmät
- löysä kaulanahka
- korkea-asentoinen, liian pitkä tai epänormaalin lyhyt häntä
- löysät kyynärpäät
- suora tai eteen taipunut kinner
- epätyypilliset tai epäterveet liikkeet
- liian pitkä karva
- pilkullinen karvapeite
VAKAVAT VIRHEET
- etuhampaiden näkyminen suun ollessa kiinni
- kielen näkyminen suun ollessa kiinni
- jäykät ja töksähtävät eturaajojen liikkeet
- pigmentittömät alueet huulissa paitsi valkolaikukkailla em. poikkeuksin
- yli- tai alipaino.
HYLKÄÄVÄT VIRHEET
- vihaisuus tai liiallinen arkuus
- selvästi epänormaali rakenne tai käyttäytyminen
- keskenään eriväriset silmät
- muun värinen kuin musta kirsu
- huulihalkio
- alaetuhampaiden sijoittuminen yläetuhampaiden taakse (eli leikkaava tai yläpurenta)
- kulmahampaiden jatkuva näkyminen suun ollessa kiinni
- muut kuin pystyt korvat
- typistetyt korvat, typistetty häntä tai kannusten poistaminen
- synnynnäinen hännättömyys
- takaraajojen kannukset
- musta punaruskein merkein, hiirenharmaa tai ruskea väri
HUOM. Uroksilla tulee olla kaksi normaalisti kehittynyttä kivestä täysin laskeutuneina kivespusseihin.